Knä: Vanliga problem och orsaker
Knät är en av kroppens mest utsatta leder, särskilt vid aktiviteter som löpning, hopp och
sporter med snabba riktningsförändringar. Här går vi igenom några vanliga knäproblem, hur
de uppstår och vad man kan göra för att behandla dem.
Hopparknä (Patellar tendinopati)
Uppstår ofta vid aktiviteter med mycket hopp (basket, volleyboll) där knäskålssenan (patellarsenan) mellan knäskålen och skenbenet blir överansträngd.
Smärta sitter under knäskålen, ofta vid aktivitet som involverar hopp eller snabb förändring av riktning. Knät kan ofta kännas stelt och ömt innan och under aktivitet, för andra känns det bra medan man är igång, men smärtan kommer efteråt när man svalnat.
Löparknä (Iliotibialbandssyndrom)
Löparknä uppstår när iliotibialbandet, en tjock senstruktur som löper längs utsidan av låret, blir inflammerad och irriterar knäets utsida. Detta är ofta förknippad med överbelastning eller dålig biomekanik vid löpning.
Smärta på utsidan av knät, speciellt under eller efter löpning eller cykling. Ibland kommer besvären akut, man är ute på första löprundan efter en säsong på isen. Alltså kroppen är inte van med rörelsen och blir överbelastad.
Meniskskada
Menisken är en broskskiva som fungerar som en stötdämpare i knät. En meniskskada innebär att menisken antingen rivs eller skadas. Detta kan orsakas av plötsliga vridningar eller rotationsrörelser i knät, ofte vid sportar som fotboll, handboll, innebandy, basket där foten/skon “fastnar” i underlaget och knät vrid, eller vid skidåkning där foten är låst i en skistövel.
Knät blir snabbt svullet, det börjar göra ont, man får svårigheter att böja knät, och ibland låser knät sig och det är svårt eller omöjligt att röra loss det. Va snabb med kopression runt knät för att minska svullnad och smärta. Beroende på skadans omfattning kan det vara aktuelt med operation, men skulle du ha ett svullet ömt knä utan “upphakningar”/”låsningar” är prognosen bättre och man kan ta hjälp av naprapat för råd och hjälp för snabb återgång.
Ledbandsskador
Ledbandsskador involverar sträckning eller bristning av de ligament (ledband) som stabiliserar knäleden. Lika med fotledsstukning. Man har två ledband i knät:
- Inre ledbandsskada (MCL): Skada på det ligament på insidan av knät.
-
Yttre ledbandsskada (LCL): Skada på det ligament på utsidan av knät.
Ofta orsakas ledbandskador av direkte stöt mot knät eller plötslig vridning, man får snabbt ett svullet och smärtsamt knä, som kan kännas instabilt. Snabbt linda in knät för att minska svullnad, sedan få knät bedömd av ortoped eller naprapat. I vissa fall behövs operation, men väldigt ofta kommer man långt med manuell behandling, vila och rehab.
Korsbandsskador
Knät har två korsband – det främre korsbandet (ACL) och det bakre korsbandet (PCL). En skada på korsbanden, särskilt det främre korsbandet (ACL), är vanligt inom sporter där knät vrids eller utsätts för kraftiga stötar. t.ex: fotboll, handboll, innebandy, basket eller skidor.
Ofta kan man höra ett poppande ljud i skadetillfället, omedelbart svullnar knät upp och blir rött och varmt. Man kan även få känsla av instabilitet i knät. Linda in knät, för att försöka minska svullnaden, sedan får man uppsöka ortopedklinik och få gjort magnetkameraundersökning. mindre skador kan behandlas med naprapatbehandlingar och rehabiliterande övningar.
Alla dessa knäskador har gemensamt att de påverkar olika delar av knät – från senor och ledband till brosk och ligament. Behandlingen varierar från vila till kirurgiska ingrepp, beroende på skadans art och svårighetsgrad.
Där naprapatin glänser igenom är att i tillägg till att hjälpa behandla/rehabilitera knät, kan vi även behandla orsaken till varför du fick skadan. Ännu bättre är att uppsöka naprapat i förebyggande syfte så att man inte hamnar i den situationen.